Àrea Bancs del Temps i Cohesió Social

Bancs del Temps

 

 

 ENLLAÇ A LA WEB BANCS DEL TEMPS

L’Associació Salut i Família promou des de fa quinze anys la creació de xarxes d’intercanvi de serveis gratuïts entre persones que resideixen i/o treballen en un mateix barri, poble o ciutat. Aquestes xarxes d’intercanvi de serveis, habilitats, coneixements i relacions entre persones prenen l’hora de temps com a unitat de valor i de canvi.

Els Bancs del Temps són una nova institució social oberta a tothom que vulgui millorar la qualitat de la seva vida diària donant, rebent i compartint el seu temps amb respecte cap els altres i afany de reciprocitat. Els Bancs del Temps fomenten la cohesió social, la confiança, l’amistat, la solidaritat i el bon tracte entre les persones que se’n fan socis/es.

Els Bancs del Temps posen a l’abast dels seus socis/es un gran ventall de serveis i possibilitats. Així els/les socis/es en poden intercanviar coneixements i aficions, ajut per tasques de la vida diària, atenció a animals i plantes, acompanyament de persones, petites reparacions domèstiques i també poden compartir tota mena d’activitats en grup.

Els Bancs del Temps són una eina d’inclusió social pels nouvinguts, potencien l’intercanvi intergeneracional i milloren la conciliació de la vida personal, familiar i laboral en condicions d’igualtat entre homes i dones.

L'Associació Salut i Família ofereix assessorament i formació a associacions no governamentals i governs locals per a la posta en marxa i la sostenibilitat dels Bancs del Temps. 

La xarxa de Bancs del Temps coordinada per l’Associació Salut i Família compta amb Bancs arreu de Barcelona, Catalunya i Espanya. Totes les secretaries es regeixen per unes mateixes normes de funcionament, que els/les socis/es subscriuen activament.

L’Associació Salut i Família manté relacions internacionals actives amb el moviment dels Banc del Temps a Portugal, Itàlia, França, Anglaterra, Estats Units i Xile.

 

Mapa col·laboratiu dels Bancs del Temps a Espanya. Font: adbdt.org

Dos décadas de bancos de tiempo en España

 

JORNADA FORMATIVA PER A BANCS DEL TEMPS A MÀLAGA, DIMECRES 6 DE JUNY

 

El passat dimecres 6 de juny es va dur a terme la Jornada formativa per als BdT de Màlaga amb la participació de 21 persones vinculades a la gestió dels Bancs del Temps de la xarxa de Màlaga, BdT d'Almeria i BdT de Sevilla.
La jornada, que es va estendre durant tot el matí i per espai de 5 hores, va ser inaugurada amb la salutació del regidor de Drets Socials, Raúl Jimenez i de Juliol Andrade director del Centre Internacional de Formació de Nacions Unides a Màlaga. La benvinguda va estar a càrrec de la Sra. Elvira Méndez Méndez, directora general de l'Associació Salut i Família i la Sra. Pepi Serra Porras, responsable Banc del Temps de Màlaga Centre, que han explicat respectivament, els orígens del projecte a Europa i Espanya i els inicis de la Xarxa de BdT Malaguenya que compta actualment amb 8 BdT a la ciutat i que el proper 2019 celebrarà el seu desè aniversari.

La sessió formativa va prosseguir amb la realització del taller sobre gestió de la diversitat i bones pràctiques en els Bancs del Temps a càrrec de la Sra. Rocío Cuevas Jara, coordinadora Xarxa Bancs del Temps Associació Salut i Família.
Durant la jornada, es van abordar conceptes i continguts de manera participativa i interactiva a on cada gestor dels BdT va poder aportar la seva pròpia visió i experiència, enriquint i compartint el coneixement comú que promouen els BDT comunitaris.
Aquesta jornada es va realitzar al Centre Montaño de Màlaga que acull la seu del BdT de Màlaga Centre i es va ser possible gràcies a la col·laboració de la Xarxa BdT de Màlaga i l'Associació Salut i Família.


A continuació reproduïm una entrevista dels Bancs del Temps publicada a la pàgina web de l'Ajuntament de Barcelona, (usos del temps) 

 

Bancs del Temps i Salut

Publicat el 12/04/2015

David Boyle va impulsar fa més de 15 anys el Banc Rushey Green Time Bank a un ambulatori de Catford al sud de Londres i ara recull en el seu llibre aquesta i d'altres experiències sobre la influència dels bancs del temps a la salut dels seus membres.

El suport mutu a les persones i la creació de nous vincles a la comunitat són alguns dels beneficis que les persones experimenten amb la seva participació als bancs del temps. Només confiar en l'entorn i sentir-se útils ja ajuda a millorar la salut de les persones, especialment la d'aquells que pateixen malalties mentals. Però a més els recursos personals dels malats són utilitzats per fer que la resta de pacients es sentit atesos, escoltats i valorats. Els sectors en els que l'intercanvi de temps incideix van més enllà de la salut. Visites, acompanyaments al metge o a les altes hospitalàries es sumen a les tasques comuns a tots els bancs del temps des de canviar bombetes fins a cuinar o regar les plantes.

Un altre dels casos reeixits és el Banc del temps d'Ashworth que reuneix a més de 400 persones que generen una mitjana de 200 hores mensuals d'intercanvi. El banc compta amb la participació de terapeutes que a canvi reben temps de formació, mentre els pacients/membres ofereixen suport a persones cuidadores o acompanyament a persones sense llar.

L'organització del sistema sanitari anglès, que permet als usuaris escollir ambulatori, que pot ser públic, concertat o privat permet desenvolupar serveis d'aquest tipus que s'ofereixen com a projectes innovadors, que permeten optimitzar els recursos disponibles ja que els seus beneficis constitueixen a la llarga un important estalvi econòmic de recursos personals i mèdics.

L'experiència de Catford s'ha estès a llocs com el Servei d'Infermeria Voluntari de la ciutat de Nova York, que compta amb 3000 membres i ha convertit als pacients en un dels més importants recursos per a la salut pública; o a "People powerd Health" un projecte impulsat per Nesta per tal de promoure l'autorganització dels pacients per tal de millorar la sanitat pública a Anglaterra.

"Pertanyer al banc del temps és com tenir una pòlissa d'assegurances. Mai saps quan la necessitaràs, però la necessitaràs" diu Susan Ross-Turner coordinadora del Banc d'Ashworth.


JORNADES I TALLERS

XVI Jornades Internacionals 'Els Bancs del Temps i el bé comú' 

1 I 2 de desembre 2016

Museu TorreBalldovina - Santa Coloma de Gramenet

TALLERS:

Taller 1: L'economia del bé comú i els Bancs del Temps

Taller 2: Ús de les xarxes socials als Bancs del Temps

Taller 3: Valors inspiradors dels Bancs del Temps i el seu desenvolupament pràctic


XV Jornades 'Banc del Temps i Ciutadania Activa' 

28.XI.2015

Palau Macaya

 

 

 

 


PROGRAMA FINANÇAT PER:

Ajuntament de Barcelona


 

Bancs del Temps